Çıtır Ekmek

20:49:00 Cananingusanasi 0 Yorumlar

Çıtır Ekmek

Yoğurulmayan Ekmek Tarifi

Ekmek Tarifi


Malzemeler:

100 g tam çavdar unu

300 g buğday unu (tip 550, Almanya'da numaralıdır unlar)

15 g yaş maya

350 ml ılık su

1,5 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Un, tuz bir kabın içerisinde karıştırılır. Maya ılık suyun içinde eritilir ve un karışımının içine boşaltılır. Tahta bir kaşık ile kuru yer kalmayacak bir şekilde karıştılır. Hamur ağzı kapaklı bir kaba alınıp, kapağı kapatılır ve 12-18 saat arası buzdolabına kaldırılır (ben akşamdan yapıp 13 saat civarı bekledim).
Ekmeğin pişirileceği gün 1 saat oda ısısında bekletilir.
Tezgah unlanır, ekmek hamuru tezgahın üzerine alınır. Hamuru ellerinizle hafiften bastırarak genişletin ve zarf katlar gibi katlayın ( dört köşeden ortaya doğru). Aynı işlemi bir kere daha tekrarlayın. Ekmeğe hafiften yuvarlak bir şekil verin, daha sonra hafiften unlayın ve katlama yeri alta gelecek şekilde sıcak tenceye yerleştirin (aman dikkat tencere çok sıcak oluyor).


Fırın tencere ile beraber ısıtılır (230-250 derce arası)

Kapağını kapatın ve ilk 6 dakika 250 derecede, 40 dakika 230-200 derecede pişirin. Son 5 dakika kapağı açık pişirin. Pişen ekmegi 1-2 dakika tencerede bekletin, sonra altından hava alacak şekilde bir tel üzerinde soğumaya bırakın. 

Bu esnada ekmekten çıkan çıtırtılara kulak vermenizi tavsiye ederim : )
Anlatımı uzun ama bekleme süresi haricinde çok kolay.




Yapacak olanlara kolay gelsin.

Diğer Tariflerimide Görmelisiniz

0 yorum: